Wat wordt er verzekerd bij negatief reisadvies?
Een negatief reisadvies, wat wordt er precies verzekerd? Je hebt je erg verheugd op je vakantie naar een bijzonder land. Je droomt al over alle avonturen die je gaat meemaken, maar dan lees je het.
Ineens valt heel je droomreis in duigen: er is een negatief reisadvies naar het land van jouw droom vakantie. Er gaan talloze vragen door je heen maar vooral: wat wordt er verzekerd bij negatief reisadvies? Zit dit in de dekking van je reisverzekering? Wij helpen je een handje. Wij vertellen alles over negatief reisadvies, wat je kan doen bij een negatief reisadvies en wat wordt er verzekerd bij een negatief reisadvies.
Wat is negatief reisadvies?
Een negatief reisadvies, wat is dat eigenlijk? Een negatief reisadvies wordt uitgeroepen door ministerie van Buitenlandse zaken en betekent dat het niet verstandig is om naar een land op vakantie te gaan. Een negatief reisadvies houdt in dat het wordt afgeraden om naar het land van het negatieve reisadvies te reizen of op vakantie te gaan. Een negatief reisadvies gaat vaak om veiligheidsrisico’s en kunnen variëren van zware criminaliteit tot natuurgeweld.
- Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft een negatief reisadvies omdat:
- Er een natuurramp in het desbetreffende land heeft plaatsgevonden (overstromingen, bosbranden, orkanen of aardbevingen)
- Er een oorlog, rellen of binnenlandse oproer heerst in het desbetreffende vakantie land
- Er zware criminaliteit is, hieronder worden ontvoeringen en diefstal met geweld verstaan
Als het ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies opgeeft is het vrijblijvend om hier naar te luisteren. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft echter geen groen of rood licht om op vakantie te gaan naar het desbetreffende land. De negatieve reisadviezen zijn niet bindend!
Een reis kosteloos annuleren bij negatief reisadvies
Volg jij het advies op van Buitenlandse Zaken en ga jij je vakantie annuleren door negatief reisadvies? Verstandig, jouw volgende stap is waarschijnlijk naar het reisbureau gaan om je geboekte reis kosteloos te annuleren.
Helaas, als jij contact opneemt met de reisorganisatie wordt er verteld dat je je reis niet kosteloos kunt annuleren door negatief reisadvies. Hebben ze hier recht op? Het is toch onveilig om te gaan met een negatief reisadvies? Dit is juist, maar omdat het negatieve reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken niet bindend is, is een negatief reisadvies géén geldige reden om je geboekte reis kosteloos te annuleren. En je reisverzekering dekt dit ook niet.
Biedt de annuleringsverzekering dekking?
Waarschijnlijk wil jij nu terug vallen op je annuleringsverzekering. Je hebt deze toch niet voor niets afgesloten? Helaas ben je ook niet verzekerd bij negatief reisadvies met een annuleringsverzekering. Een annuleringsverzekering biedt géén dekking voor angst of ongerustheid in een land, ook al is het negatieve reisadvies terecht.
Negatief reisadvies en het calamiteitenfonds
Als je te maken krijg met negatief reisadvies dan is er gelukkig nog een mogelijkheid om ergens op terug te vallen. De mogelijkheid om op terug te vallen tijdens een negatief reisadvies is het Calamiteitenfonds. Het Calamiteitenfonds is een soort garantiefonds voor vakantiereizigers die met onverwachte extra kosten te maken krijgen vanwege een calamiteit. Wat inhoud dat als je met een onverwachte gevaarlijke situatie zoals een oorlog of natuurramp kan terugvallen op het Calamiteitenfonds.
Het Calamiteitenfonds kan een calamiteit vaststellen of een dekkingsbeperking uitspreken. Let wel op dat je reisorganisatie aangesloten moet zijn bij het Calamiteitenfonds, anders wordt er niks vergoedt door het Calamiteitenfonds als je slecht reisadvies hebt!
Het Calamiteitenfonds als je al op vakantie bent
Ben je al op vakantie als het negatieve reisadvies wordt uitgeroepen? Wat betekent het Calamiteitenfonds voor je als het negatieve reisadvies wordt uitgeroepen als je op vakantie bent? Als je extra kosten hebt door negatief reisadvies tijdens je vakantie, dan worden deze gedekt door het Calamiteitenfonds.
Moet je eerder terug door negatief reisadvies? Dan krijg je de gemiste vakantiedagen vergoed door het Calamiteitenfonds.
Het Calamiteitenfonds als je nog niet op vakantie bent
Is er negatief reisadvies uitgeroepen en ga je nog op vakantie? Dan kan het zijn dat het Calamiteitenfonds een dekkingsbeperking heeft uitgesproken over het gebied waar je heen gaat. Is dat het geval en heb je al betaald, maar wil je de reis opzeggen? Dan moet de reisorganisatie je geld terug betalen, mits je reis binnen 30 dagen begint nadat het de dekkingsbeperking is uitgesproken.
Ga je toch op vakantie na het negatieve reisadvies en de dekkingsbeperking? Dan worden de extra kosten niet vergoed door het Calamiteitenfonds!
De tip die wij meegeven als je wilt weten wat er wordt verzekerd bij negatief reisadvies is altijd contact opnemen met je reisorganistie. Bij elke reisorganisatie gelden andere regels en soms kan je een hele goede oplossing vinden met je reisorganisatie bij negatief reisadvies.
[pro_ad_display_adzone id=”8517″]