Thule Atlantis 780

Het wintersportseizoen is weer in volle gang en dit is reden voor Meenemen.nl om de Thule Atlantis 780 skibox te testen. Deze skibox is een van de meest populaire modellen van het moment. De maximale belading van de Thule Atlantis 780 skibox is 75 kilo en de adviesprijs bedraagt 420 euro.

Uiterlijk en sluitsysteem

De Thule Atlantis 780 heeft een gestroomlijnd uiterlijk om de aerodynamiek te bevorderen. De skibox is voorzien van een Power-Grip oplegsysteem om het bevestigen te vergemakkelijken. De Thule Atlantis 780 is volgens de fabrikant met één hand vast te zetten aan het imperiaal van de auto door de 'grip claws', het sluitsysteem, vast te draaien. De skibox kan bevestigd worden op een Thule Standard of Aero-imperiaal of een imperiaal van elk ander merk met een afmeting tot 35mm (diepte) en 80mm (breedte). De Thule Atlantis 780 is aan beide kanten te openen. Het deksel is voorzien van een mechanisme dat ervoor zorgt dat er minder kracht gezet hoeft te worden bij het openen en sluiten van de skibox. De Thule Atlantis 780 skibox die wij testten is uitgevoerd in de kleur zilver.

Gebruiksgemak Thule Atlantis

Eerst hebben we getest hoe gemakkelijk de Thule Atlantis 780 bevestigd kan worden. Het laden van een zware skibox is natuurlijk nooit eenvoudig, maar dit hangt voornamelijk samen met het gewicht en niet zozeer met de skibox zelf. Met behulp van de grip claws was de Thule Atlantis 780 inderdaad eenvoudig vast te zetten. Met relatief weinig kracht werd het sluitsysteem stevig vastgedraaid.

Stabiliteit Thule Atlantis

Vervolgens gingen we de weg op met de Thule Atlantis 780. We kozen een stukje snelweg, provinciale weg en een landweggetje met flinke bochten. De snelweg en provinciale weg waren geen probleem voor de skibox. De Thule Atlantis 780 bleef keurig dicht en op zijn plaats. We hebben geen extra banden gebruikt om de skibox dicht te houden. De bochtentest doorstond de Thule Atlantis 780 redelijk. De volledig beladen (70 á 75 kilo) skibox verschoof niet, maar wiebelde wel een beetje. Uiteraard konden we niet testen of de skibox op zijn plaats zou zijn gebleven tijdens een slip met hoge snelheid. Ook zijn we nagegaan hoe de Thule Atlantis 780 presteert tijdens de remtest. We testten de skibox bij verschillende snelheden, beginnend bij 30 kilometer per uur en met 10 km/u oplopend tot 60 kilometer per uur. Bij elke snelheid bleef de Thule Atlantis 780 op zijn plaats. Om veiligheidsredenen werd de remtest niet gedaan bij snelheden hoger dan 60 km/u. Ook werd nagegaan of de lading stevig genoeg op zijn plaats zou blijven zitten, bijvoorbeeld bij een aanrijding. We controleerden hoe strak de inhoud vast werd gehouden door de bijgeleverde banden. Dit bleek een zwak punt van de Thule Atlantis 780. De lading kon vrij eenvoudig uit de banden getrokken worden. De kans is groot dat de lading zou kunnen gaan schuiven bij een aanrijding. Dit probleem kan opgelost worden door extra banden te gebruiken om de lading vast te zetten.

Waterdichtheid

Tot slot werd de waterdichtheid van de Thule Atlantis 780 getest. Tijdens de regentest spoten we met een tuinslang water over de skibox. De Thule Atlantis 780 bleek niet geheel waterdicht. Aan de zijkant liep er een beetje water in de skibox, waardoor de inhoud vochtig werd. Het is aan te raden om spullen die niet nat mogen worden voor de zekerheid in plastic in te pakken.

Eindoordeel Thule Atlantis 780

Gebruiksgemak: 8
Stabiliteit: 7
Waterdichtheid: 5
Prijs-kwaliteitverhouding: 6
Eindcijfer Thule Atlantis 780: 6,5